default-logo

Krem marchewkowy

Zupa krem marchewkowy to idealna zupa dla dzieci i dorosłych. Pyszna, delikatna w smaku i kremowa. To jeden z lepszych zup kremów, które przygotowuję. Zupa z dodatkiem pora, pietruszki i ziemniaków. Zupę przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Do zupy możesz dodać szczyptę kurkumy, curry i chili. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem marchewkową.

Krem marchewkowy

Krem marchewkowy


SKŁADNIKI:

  • 8 marchewek – 650 g
  • 4 ziemniaki – 500 g
  • 1 pietruszka – 75 g
  • 1 mniejsza cebula – 90 g
  • 1 kawałek pora – jasna część – 45 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 680 ml bulionu
  • 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietanki 12%, 18%, 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Do podania: śmietanka słodka, śmietana, jogurt naturalny, parmezan, grana padano, natka, bazylia, kolendra, nerkowce, grzanki..

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję wszystkie składniki na zupę.

Krem marchewkowy

Warzywa obieram. Pora (jasną część) oraz obraną cebulę i czosnek kroję w kostkę. W większym i szerszym garnku podgrzewam jedną łyżkę masła oraz jedną łyżkę oliwy, wrzucam dwie kulki ziela angielskiego.

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażam przez 5 minut cebulę, czosnek i pora.

Krem marchewkowy

Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję warzywa pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, chwilę smażę. Wlewam bulion.

Krem marchewkowy

Zupę gotuję kilkanaście minut na średniej mocy palnika, do miękkości warzyw.

Gdy warzywa zmiękną, zupę miksuję na gładki krem. Robię to przy użyciu blendera z końcówką typu żyrafa. Zmiksowaną i gładką zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Porada. Może się zdarzyć, że Twoje warzywa będą miały inny rozmiar, przez co wagę. Jeśli zupa po zmiksowaniu jest zbyt gęsta dolej bulionu/wody, jeśli za rzadka dodaj włoszczyzny – marchewkę lub ziemniaka. Ugotuj je wtedy osobno do miękkości i dodaj do zupy, zmiksuj na gładki krem.

Moja zupa krem miała idealną konsystencję kremu, nie za gęsta, nie za rzadka.

Krem marchewkowy

Do zupy krem wlewam dwie łyżki słodkiej śmietanki (12%, 18%, 30%), mieszam.

Zupę podaję z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany, posypuję tartym parmezanem lub grana padano. Dodaję grzanki, nerkowce, posiekaną natkę.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*