default-logo

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem

poniedziałek, 24 listopada 2014

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem

Pyszny rozgrzewający krem na jeszcze jesienne dni ale zapowiadają mrozy i śniegi więc ta zupa będzie jak znalazł.

Soja doda energii a szpinak odpowiednich mikro i makro elementów a także żelaza.

Polecam gorąco.

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem.

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • 2000 ml bulionu wieprzowego na kościach schabowych
  • 2 gałązki tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • chili
  • 220 g ugotowanej soi
  • 150 g szpinaku – miałam mrożony
  • jogurt naturalny do dekoracji

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem

Przygotowanie zupy:

  • Bulion ugotowałam na kościach schabowych i do niego dodałam obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, obraną i pokrojoną pietruszkę, obranego i pokrojonego selera oraz pokrojonego w plasterki pora.
  • Dodałam całe gałązki tymianku.
  • Gotowałam warzywa do miękkości.
  • Wyjęłam tymianek i zmiksowałam zupę na krem.
  • Potem znowu garnek na palnik, dodałam ugotowaną soję oraz mrożony szpinak.
  • Podgrzewałam aż szpinak się rozmroził, gotowałam jeszcze jakieś 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz chili.
  • Na talerzu podałam z kleksami jogurtu.

Krem jarzynowy z soją i szpinakiem

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*