default-logo

Krem czosnkowy

Kremowa i pyszna zupa krem czosnkowa z dodatkiem ziemniaków i serka mascarpone. Idealna na pierwsze danie. To zupa krem, którą podasz z pysznymi, domowymi grzankami udekorowaną bazylią, natką lub koperkiem. Zapraszam po mój prosty i sprawdzony przepis na krem czosnkowy. Wpis zawiera dokładny opis krok po kroku, dzięki czemu z łatwością ugotujesz pyszną, kremową zupę czosnkową.

SKŁADNIKI:

  • 2 główki czosnku – 140 g
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 2 cebule – 170 g
  • 1 opakowanie serka mascarpone – 250 g
  • 2 łyżeczki masła klarowanego – 25 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, oregano

Do podania: tarty ser, grzanki, świeże zioła

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj i odmierz wszystkie składniki na krem czosnkowy.

Krem czosnkowy

Krem czosnkowy

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane (2 łyżeczki – 25 g) z łyżką delikatnej oliwy.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrojoną cebulę przesmaż na tłuszczu na małym ogniu przez 15 minut. Cebula ma się ładnie zeszklić.

Krem czosnkowy

Po tym czasie dodaj obrane i posiekane w kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego.

Krem czosnkowy

Ziemniaki przesmaż przez minutę, po czym wlej aromatyczny bulion warzywny lub mięsny.

Krem czosnkowy

Ziemniaki w bulionie gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie obierz dwie główki czosnku. Ząbki czosnku przekrój na pół lub pozostaw je w całości.

Po 20 minutach gdy ziemniaki zmiękną dodaj do zupy obrane ząbki czosnku.

Krem czosnkowy

Zupę z czosnkiem zamieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez 5 minut.

Krem czosnkowy

Po 5 minutach do zupy dodaj serek mascarpone (250 g) oraz przyprawy (sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej oraz oregano), delikatnie zamieszaj. Oregano możesz zastąpić suszonym tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Krem czosnkowy przed zmiksowaniem gotuj na małej mocy palnika przez 3 minuty.

Krem czosnkowy

Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Najlepiej zrobić to przy użyciu blendera z końcówką typu żyrafa.

Krem czosnkowy

Zupę podawaj udekorowaną grzankami, świeżymi ziołami, np. natką, bazylią, koperkiem. Posyp szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Możesz go zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Zupę możesz podać także z groszkiem ptysiowym, posiekanymi i podprażonymi orzechami, nerkowcami lub włoskimi.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*