default-logo

Krem cukiniowy z curry

Jeśli tylko zobaczycie gdzieś na straganie lub markecie takie kuliste hiszpańskie cukinie to nie wahajcie się ani sekundy.

Są trochę bardziej słodkie niż te długie i mogą znakomicie służyć jako miseczki i to z pokrywką.

Zupa jest bardzo prosta i bardzo smaczna.

Zapraszam gorąco.

Zupa krem z cukinii.

Krem cukiniowy z curry

Krem cukiniowy z curry

Składniki:

  • 2 kuliste cukinie hiszpańskie ok. 700 g
  • 1 mała cukinia długa
  • 1 cebula biała
  • olej sojowy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany
  • groszek ptysiowy

Krem cukiniowy z curry


Krem cukiniowy z curry

  • Cebulę drobno posiekałam i smażyłam na rozgrzanym oleju sojowym.
  • Cukinie długą pokroiłam w plastry a z kulistych wydrążyłam miąższ i posiekałam go.
  • Na patelnię do cebuli włożyłam cukinie i smażyłam kilka minut a potem dodałam bulion i curry.
  • Zupę gotowałam jakieś 25 minut po czym zmiksowałam na krem.
  • Dodałam teraz do zupy śmietanę i przyprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Gorącą zupę przelałam do miseczek z cukinii i posypałam groszkiem ptysiowym.
  • Miseczki z cukinii potem nadziałam farszem i zapiekłam.

Krem cukiniowy z curry


Krem cukiniowy z curry

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*