Powróćmy na chwile do mojego kempingowego żywienia.
Dziś nie grillujemy ale te proste dania zaspokoiły nasz głód szybko i skutecznie.
Zupa z soczewicy.
Kaszanka z cebulką i piaskowcem modrzakiem.
Będąc na urlopie szalałam po lasach w poszukiwaniu grzybów z mniejszym bądź większym skutkiem.
Tego dnia znalazłam 2 dorodne piaskowce modrzaki.
Są to prawdziwki które przy dotyku robią się sine – stąd nazwa –
potem podczas obróbki robią się bielutkie.
Piaskowiec modrzak |
Na górze patelni widać jak zmieniają barwę na jasną.
Składniki:
- 2 prawdziwki – jakie macie
- 3 laski kaszanki
- 2 cebulki
- sól morska
- pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie dania:
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić na nie pokrojoną w kostkę cebulę.
- Następnie dodać grzyby i smażyć pod przykryciem aż będą miękkie jakieś 10 minut.
- Potem dodać kaszankę bez osłonki i ponownie przykryć patelnię.
- Kaszanka zmięknie i będzie można ją wymieszać z grzybami.
- Do tego pajda chleba i jedzonko gotowe.
A teraz drugie danie.
Dostałam kiedyś od firmy SyS do spróbowania zupę cebulową i razem z nią zupę z soczewicy.
Zabrałam ją na kemping i sprawdziła się tam znakomicie.
Zupa z soczewicy z serem i koperkiem.
Przy okazji oceńcie bo kupiłam sobie te miseczki – fajne nie?
Składniki:
- zupa z soczewicy SyS
- plaster żółtego sera
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie zupy:
- Składniki zupy wsypać do litra zimnej wody i gotować pod przykryciem 20 minut – ja gotowałam 30 minut.
- Na koniec dodałam pokrojony w kostkę ser i posiekany koperek.
- Zupa była pyszna.
- Tak to jadałam na moim kempingu.
Smacznego.
Pomysł własny.