default-logo

Kartoflanka z wężymordem

Na początek trochę o wężymordzie, ależ on ma magiczną czarowną nazwę.

Inna nazwa to skorzonera – pyszny dawno zapomniany korzonek.

Pod swoją czarną, szorstką skórą, skrywa białe wnętrze oblane lepkim sokiem mlecznym.

Przy obieraniu skorzonery należy zachować szczególne środki ostrożności: zaopatrzyć się w gumowe rękawiczki, zabezpieczyć teren i przygotować miskę z wodą i sokiem z cytryny.

Wężymord puszcza sok mleczny, który jest bardzo lepki, a w dodatku z czasem ciemnieje.

Miskę z wodą i sokiem z cytryny szykujemy, ponieważ obrany wężymord szybko ciemnieje.

Dlatego od razu po obraniu i opłukaniu, należy zanurzyć go w cytrynowej kąpieli.

Dzięki temu zostanie śnieżnobiały.

Wężymord zawiera potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, karoten, wapń oraz witaminy E, B1, B2 i C.

Jedzmy zatem korzonek na zdrowie i dla zdrowia.

Dziś pyszna zupa.

Kartoflanka z wężymordem.

Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g korzenia wężymordu + miska z zimną wodą z 1/2 cytryny
  • 1 marchew
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1500 ml wody
  • 1 szklanka mleka koziego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju

Kartoflanka z wężymordem

Kartoflanka z wężymordem


Kartoflanka z wężymordem

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki, marchew i seler obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Wężymord obrałam w rękawiczkach bo puszcza on bardzo lepki sok, który brudzi wszystko co napotka na drodze.
  • Po obraniu i opłukaniu przełożyłam korzeń do miski z wodą i z sokiem z cytryny.

Kartoflanka z wężymordem

  • Potem osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
  • W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam ziemniaki, marchew, selera i skorzonerę.
  • Chwilę smażyłam a potem zalałam wodą, dodałam liście laurowe i ziele angielskie i gotowałam do momentu aż wszystkie warzywa zmiękły czyli jakieś 15 minut.
  • Teraz dodałam do garnka mleko kozie, majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową.

Kartoflanka z wężymordem


Kartoflanka z wężymordem

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Kartoflanka z wężymordem
Bluszczyk kurdybanek
About the Author

Leave a Reply

*