default-logo

Kapuśniak zwany kwaśnicą

niedziela, 24 lutego 2013

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Pomysł znalazłam u Roberta Makłowicza

Gotowałam zawsze kapuśniak i już a teraz będzie kwaśnica.

Wyszła pyszna, pożywna i z ogromna ilością witaminy „C”.

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Składniki:

  • 1000 g kiszonej kapusty dobrze jak jest dość kwaśna
  • 500 g surowych wędzonych żeberek
  • 100 g suszonych grzybów – dałam podgrzybki
  • 3 – 4 plastry dość grube wędzonego boczku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 2 – 3 ząbki czosnku utarte z solą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 średnie ziemniaki

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby namoczyć na noc dzień wcześniej.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w odrobinie wody.
  • Do garnka wkładamy posiekana kapustę oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek a także pokrojone na mniejsze kawałki żeberka.
  • Dodajemy również posiekane grzyby, ziele, liść laurowy oraz pieprz i sól.
  • Dodajemy również czosnek roztarty z odrobina soli oraz kminek.
  • Gotujemy do miękkości – ja użyłam szybkowaru więc trwało to dość szybko – jakieś 20 minut od momentu osiągnięcia przez szybkowar najwyższego ciśnienia.
  • W przypadku gotowania normalnego trwa to ok.1,5 godziny.
  • Na koniec dodać ugotowane ziemniaki.
  • Zamieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Kapuśniak zwany kwaśnicą

Smacznego.

Przepis kuchni regionalnej.

About the Author

Leave a Reply

*