default-logo

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

niedziela, 10 czerwca 2018

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

Lubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy.

Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą.

Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco.

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka.

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty białej
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 100 g marchwi
  • 2 liście laurowe
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1400 ml wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 pełna łyżka majeranku suszonego
  • pieprz do smaku
  • sól morska

Pulpety:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała szalotka
  • pieprz do smaku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka


Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

Przygotowanie zupy:

  • Obrałam wszystkie warzywa na zupę, kapustę drobno posiekałam a marchew starłam na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Cebulę obrałam i posiekałam.
  • Na oliwie – 2 łyżki – podsmażyłam cebulkę i kapustę, na koniec dodałam marchew, ziemniaki i smażyłam 5 minut.
  • Całość zalałam wodą, dodałam sól, ziele angielskie, listki laurowe i gotowałam około 15 minut aż warzywa zmiękły.
  • W czasie jak zupa się gotowała, zrobiłam pulpety.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i włożyłam do malaksera razem z szalotką, solą i pieprzem do smaku, zmiksowałam.
  • Można mięso drobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę.
  • Na koniec dodałam majeranek i dokładnie wymieszałam.
  • Ulepiłam z mięsa małe kuleczki.
  • Gdy zupa się ugotowała a warzywa zmiękły dodałam do zupy delikatnie, po jednym pulpeciki.
  • Gotowałam na maleńkim ogniu 5 minut.
  • Na sam koniec wsypałam majeranek i dodałam śmietanę, zagotowałam.

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka
„Ogród Zmysłów” – zmysł słuchu – Poddębice
About the Author

Leave a Reply

*