Jest pyszna, bardzo treściwa, aromatyczna, pożywna.
Ona jest doskonała, taki polski Ramen.
Polecam do wypróbowania czy to grudzień czy to maj.
I choć w nazwie zupa jesienna to jest lekka i można ją zajadać cały rok.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por, cebula
- 1 kurczak ok. 1000 g
- 1500 – 1600 ml wody
- 2 liście laurowe
- 6 – 8 ziarenek ziela angielskiego
- sól morska
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Obrałam marchew, cebulę, pietruszkę, seler i pora, umyłam i włożyłam do garnka.
- Umyłam kurczaka i włożyłam do garnka z warzywami, zalałam 6 szklankami zimnej wody.
- Dodałam również liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku.
- Gotowałam na maleńkim ogniu 60 minut, potem przecedziłam.
- Marchew pokroiłam w plasterki i włożyłam do wywaru.
- Kurczaka przestudziłam, zdjęłam skórę i wyjęłam kości, mięso podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Mąkę zasmażyłam na rozgrzanym maśle, rozrzedziłam bulionem.
- Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę aż się zeszkliła i dodałam pieczarki, smażyłam 5 minut.
- Do zagęszczonego wywaru wlałam śmietankę, dodałam kurczaka i pieczarki, gotowałam 5 minut.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Pomysł z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Besiekiery – ruiny zamku |