default-logo

Japońska zupa misoshiru

Japońska zupa misoshiru Gdy odwiedzam bar sushi, w oczekiwaniu na sashimi zamawiam swoją ulubioną zupę misoshiru. To klasyczny japoński bulion z dodatkiem ryżowo-sojowej pasty miso, z glonami wakame i tofu. Jest zdrowa i pożywna, więc pokusiłam się o przygotowanie jej w domu. Jest to dość proste, pod warunkiem, że zaopatrzymy się w specjalistycznym sklepie w kilka kluczowych składników. Pierwszy z nich to bulion dashi (w przepisie robimy własny z glonów konbu i płatków bonito, ale można też kupić gotowy). Do gotowego bulionu dashi dodajemy miso czyli pastę sojowo-ryżową, która sprawia między innymi, że zupa jest charakterystycznie mętna. Dodajemy sake, tofu, glony wakame i zupa jest już gotowa. 0

4 4

Japońska zupa misoshiru

  • Kuchnia japońska
  • Zupy
  • Zupy orientalne
tofu
glony
miso
sake

Składniki

4 porcje
  • 10 cm kawałek konbu
  • 10 g suszonych płatków tuńczyka bonito (katsuobushi), około 4 szklanek
  • 5 szklanek chłodnej wody
  • 5 g suszonych glonów wakame, około 3/4 szklanki
  • 2 łyżki pasty miso
  • 100 ml sake
  • 100 g tofu
opcjonalnie:
  • grzyby shiitake (8 sztuk) z puszki (czytaj wskazówki)
  • sezam uprażony na suchej patelni
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Najpierw przygotować bulion dashi – z glonów konbu i płatków tuńczyka. Glony konbu włożyć do garnka, zalać 4 szklankami chłodnej wody i odstawić na 25 minut do namoczenia. Wywar przecedzić do drugiego garnka, glony odłożyć, nie będą już potrzebne do zupy. Wywar doprowadzić prawie do zagotowania na małym ogniu, następnie dodać 1 szklankę wody.
  • Dodać płatki bonito i doprowadzić do zagotowania na większym ogniu. Zdjąć z ognia, zszumować, odczekać kilka – kilkanaście minut aż płatki opadną na dno. Wywar przecedzić przez sitko, płatki nie będą wykorzystane.
  • Glony wakame należy moczyć w zimnej wodzie przez około 10 – 15 minut, po tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość.
  • Do zagotowanego klarownego bulionu dashi dodać pastę miso (uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącego bulionu), sake i od razu odstawić z ognia.
  • Do miseczek nałożyć porcję odcedzonych glonów wakame, tofu pokrojone w kostkę oraz odcedzone grzyby shiitake jeśli ich używamy. Zalać bulionem i opcjonalnie posypać prażonym sezamem.

Wskazówki

  • Bulion dashi można też zrobić z gotowej pasty dashi.
  • Jeśli mamy suszone grzyby shiitake, należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i ugotować. Można je ugotować w wywarze z glonów i płatków bonito (przed dodaniem pasty miso).
  • Misoshiru - japońska zupa
  • Misoshiru
About the Author

Leave a Reply

*