default-logo

Jamajska zupa dyniowa

Zupa, pyszna zupa a w niej dynia, plantany, bataty, same pyszności a w rezultacie aromatyczna i smakowita potrawa.

Zachęcam do spróbowania zupy, jest tego warta.

Przepis na zupę znalazłam w magazynie „Jamie – zdrowo i pysznie”.

Jamajska zupa dyniowa.

Jamajska zupa dyniowa

Składniki:

  • 1200 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały żółty plantan
  • 150 g batatów
  • 2 łyżeczki listków tymianku + do posypania
  • 1 czerwona cebula
  • 5 dymek bez szczypioru
  • 1/2 papryczki chili
  • 5 cm korzenia imbiru
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy świeży
  • sok z limonki do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Jamajska zupa dyniowa

Przygotowanie zupy:

  • Pokroiłam dynię na kawałki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, obrałam i pokroiłam bataty w plastry, ułożyłam razem z dynią.
  • Na blaszce ułożyłam także pokrojonego na kawałki plantana, posypałam połową tymianku i posoliłam.
  • Skropiłam całość oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 – 30 minut.
  • Plantana trzeba wyjąć już po 15 minutach żeby się nie spalił.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, posiekałam dymkę i starłam na tarce korzeń imbiru.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę czerwoną, lekko ją soląc.
  • Smażyłam cebulę aż zmiękła i rozpadła się.
  • Teraz dodałam posiekaną dymkę, chili, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i pozostały tymianek, liść laurowy, smażyłam chwilę aż przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Dolałam teraz bulion, włożyłam obraną i upieczoną dynię, plantany i bataty, gotowałam na małym ogniu 20 minut.
  • Potem całość zmiksowałam na gładki krem, pamiętajcie wyjąć liść laurowy przed miksowaniem.
  • Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Na talerzu posypałam tymiankiem.

Jamajska zupa dyniowa

Smacznego.

Przepis wg pomysłu Jamie Oliver

„Podróże małe i duże”

Jamajska zupa dyniowa
Goryczak żółciowy

Taki piękny a taki niejadalny.

Nie jest on trujący nie mniej jednak niejadalny, zjedzenie tego grzyba nie jest możliwe gdyż jest bardzo gorzki.

About the Author

Leave a Reply

*