Zupa, pyszna zupa a w niej dynia, plantany, bataty, same pyszności a w rezultacie aromatyczna i smakowita potrawa.
Zachęcam do spróbowania zupy, jest tego warta.
Przepis na zupę znalazłam w magazynie „Jamie – zdrowo i pysznie”.
Jamajska zupa dyniowa.
Składniki:
- 1200 g dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- 1 mały żółty plantan
- 150 g batatów
- 2 łyżeczki listków tymianku + do posypania
- 1 czerwona cebula
- 5 dymek bez szczypioru
- 1/2 papryczki chili
- 5 cm korzenia imbiru
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy świeży
- sok z limonki do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie zupy:
- Pokroiłam dynię na kawałki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, obrałam i pokroiłam bataty w plastry, ułożyłam razem z dynią.
- Na blaszce ułożyłam także pokrojonego na kawałki plantana, posypałam połową tymianku i posoliłam.
- Skropiłam całość oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 – 30 minut.
- Plantana trzeba wyjąć już po 15 minutach żeby się nie spalił.
- Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, posiekałam dymkę i starłam na tarce korzeń imbiru.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę czerwoną, lekko ją soląc.
- Smażyłam cebulę aż zmiękła i rozpadła się.
- Teraz dodałam posiekaną dymkę, chili, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i pozostały tymianek, liść laurowy, smażyłam chwilę aż przyprawy zaczęły pachnieć.
- Dolałam teraz bulion, włożyłam obraną i upieczoną dynię, plantany i bataty, gotowałam na małym ogniu 20 minut.
- Potem całość zmiksowałam na gładki krem, pamiętajcie wyjąć liść laurowy przed miksowaniem.
- Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Na talerzu posypałam tymiankiem.
Smacznego.
Przepis wg pomysłu Jamie Oliver
„Podróże małe i duże”
Goryczak żółciowy |
Taki piękny a taki niejadalny.
Nie jest on trujący nie mniej jednak niejadalny, zjedzenie tego grzyba nie jest możliwe gdyż jest bardzo gorzki.