default-logo

Jaglany krupnik

czwartek, 24 stycznia 2013

Jaglany krupnik

Jaglany krupnik z szybkowaru, jakiż to pomocny garnek gdy się spieszę.

Ale można ten krupnik ugotować normalnie tylko zajmie Wam to chwilę dłużej.

Zapraszam.

Krupnik jaglany.

Jaglany krupnik


Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kilka liści pora
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • 500 ml bulionu drobiowego 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Jaglany krupnik

Przygotowanie : 

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
  • Pietruszkę w cienkie słupki a selera w kostkę.
  • Pora siekamy w pół plasterki.
  • W szybkowarze ( lub na patelni ) rozgrzewamy olej i smażymy warzywa jakieś 3-4 minuty.
  • Następnie warzywa zalewamy bulionem dodajemy kaszę i zamykamy szybkowar, nastawiamy na 7 minut od osiągnięcia najwyższego ciśnienia przez garnek.
  • Lub w normalny sposób gotujemy do miękkości.

Jaglany krupnik

  • Otwieramy garnek i dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku i i zagotowujemy jeszcze raz.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*