Jaglany krupnik z szybkowaru, jakiż to pomocny garnek gdy się spieszę.
Ale można ten krupnik ugotować normalnie tylko zajmie Wam to chwilę dłużej.
Zapraszam.
Krupnik jaglany.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 4 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- kilka liści pora
- 3 – 4 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie :
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
- Pietruszkę w cienkie słupki a selera w kostkę.
- Pora siekamy w pół plasterki.
- W szybkowarze ( lub na patelni ) rozgrzewamy olej i smażymy warzywa jakieś 3-4 minuty.
- Następnie warzywa zalewamy bulionem dodajemy kaszę i zamykamy szybkowar, nastawiamy na 7 minut od osiągnięcia najwyższego ciśnienia przez garnek.
- Lub w normalny sposób gotujemy do miękkości.
- Otwieramy garnek i dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku i i zagotowujemy jeszcze raz.
Smacznego.
Przepis własny.