default-logo

Irańska zupa – Mirza Ghasemi

wtorek, 25 października 2016

Irańska zupa - Mirza Ghasemi

Irańska zupa – Mirza Ghasemi to danie wprost z nad morza Kaspijskiego.

Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, nazywane jest zupą ale dla mnie to bardziej bakłażan duszony z jajkami.

Tak czy siak danie jest pyszne i warte wypróbowania.

Irańska zupa – Mirza Ghasemi.

Irańska zupa - Mirza Ghasemi

Irańska zupa - Mirza Ghasemi

Składniki:

  • 8 średnich bakłażanów
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 4 jaja
  • 2 średnie pomidory
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól morska
  • pieprz

Irańska zupa - Mirza Ghasemi


Irańska zupa - Mirza Ghasemi

Przygotowanie zupy:

  • Bakłażany ponakłuwałam widelcem w kilku miejscach, ułożyłam je na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół około 45 minut.
  • Upieczone bakłażany pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Obrałam je potem ze skórki i pokroiłam w kostkę.
  • Pomidory nacięłam na krzyż, zalałam wrzątkiem na 2 – 3 minuty, odcedziłam i obrałam ze skórki.
  • Pokroiłam pomidory w dużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim czosnek, dodałam bakłażana i smażyłam 4 minuty.
  • Teraz dodałam pomidory, sól i pieprz do smaku i smażyłam kolejne 4 minuty.
  • Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem, dodałam sól.
  • Bakłażana wraz z pomidorami zsunęłam na środek patelni a po bokach wlałam roztrzepane jaja.
  • Zsuwając je do środka patelni podsmażyłam aż się dobrze ścięły, lekko przemieszałam z bakłażanem.
  • Podałam z chlebem na zakwasie.

Irańska zupa - Mirza Ghasemi


Irańska zupa - Mirza Ghasemi

Smacznego.

Przepis kuchni irańskiej.

„Podróże małe i duże”

Irańska zupa - Mirza Ghasemi
Nowy Cud Polski EC1
About the Author

Leave a Reply

*