Zupa jest bardzo treściwa i pachnie latem, dojrzewającymi w słońcu warzywami a chrupiąca szynka jako dodatek to raj dla podniebienia.
Fasola to źródło białka a pomidory odstresują nas trochę.
Polecam zupę do spróbowania bo warto.
Warzywa z puszki miałam Bonduelle.
Hiszpańska zupa.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli – 212 ml
- 1 puszka mieszanki warzywnej: groszek, kukurydza z chili – 212 ml
- 180 g szynki hiszpańskiej Jamon Curado
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka pomidorów z bazylią – 400 g
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie zupy:
- Szynkę miałam w plastrach i część odłożyłam do wysmażenia a resztę pokroiłam w paski.
- Chorizo również pokroiłam w plastry.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę, czosnek, ziemniaki, kiełbasę i szynkę.
- Dodałam papryki w proszku, zasmażyłam.
- Jak wszystko się ładnie podsmażyło zalałam całość bulionem i gotowałam 20 minut.
- Teraz dodałam pomidory z puszki, fasolę i groszek z kukurydzą, zagotowałam i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Odłożoną wcześniej szynkę wysmażyłam na suchej patelni na chrupiąco.
- Zupę podałam z płatkami wysmażonej szynki.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
„Podróże małe i duże”
W hiszpańskim markecie |