default-logo

Harira – marokańska zupa

Harira to narodowa marokańska zupa.

Można ją zjeść w tanich barach, ekskluzywnych restauracjach, także na ulicznych straganach nocą.

Można do niej dodać różne składniki tak aby za każdym razem była inna, może być z makaronem, soczewicą, z ziemniakami, z daktylami czy limonką.

Dzisiaj harira na moim stole dzięki inspiracji Marty Dymek.

Popróbujcie tej wersji bo jest znakomicie sycąca i bardzo aromatyczna.

Harira – marokańska zupa z dodatkami.

Harira - marokańska zupa


Harira - marokańska zupa



Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka – 400 ml krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2000 ml wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 pęczek kolendry posiekany wraz z łodyżkami
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej do smażenia 
  • sól morska

Do podania:

  • ćwiartki limonki lub cytryny
  • daktyle

Harira - marokańska zupa


Harira - marokańska zupa

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchew umyłam, obrałam i również pokroiłam w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam na nim cebulę i marchew a potem dodałam wszystkie przyprawy.
  • Smażyłam całość ok. 5 minut a potem wlałam passatę i pomidory, zagotowałam.
  • Teraz do garnka trafiła soczewica czerwona i zielona a także woda, łyżka soli, posiekana pietruszka i posiekana wraz z łodyżkami kolendra.
  • Od momentu zagotowania gotowałam 20 – 30 minut.
  • Czerwona soczewica powinna się rozpaść i zagęścić zupę a zielona ma być al’dente czyli „na ząb”.
  • Na koniec dodałam ciecierzycę, gotowałam 5 minut i doprawiłam jeszcze do smaku sola, jeśli trzeba.
  • Podałam z cząstkami cytryny którą skrapia się zupę i z daktylami do przegryzania.

Harira - marokańska zupa

Smacznego.

Przepis kuchni marokańskiej.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Harira - marokańska zupa
Pani zięba
About the Author

Leave a Reply

*