Harira to narodowa marokańska zupa.
Można ją zjeść w tanich barach, ekskluzywnych restauracjach, także na ulicznych straganach nocą.
Można do niej dodać różne składniki tak aby za każdym razem była inna, może być z makaronem, soczewicą, z ziemniakami, z daktylami czy limonką.
Dzisiaj harira na moim stole dzięki inspiracji Marty Dymek.
Popróbujcie tej wersji bo jest znakomicie sycąca i bardzo aromatyczna.
Harira – marokańska zupa z dodatkami.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka – 400 ml krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2000 ml wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 pęczek kolendry posiekany wraz z łodyżkami
- kilka gałązek natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól morska
Do podania:
- ćwiartki limonki lub cytryny
- daktyle
Przygotowanie zupy:
- Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchew umyłam, obrałam i również pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam na nim cebulę i marchew a potem dodałam wszystkie przyprawy.
- Smażyłam całość ok. 5 minut a potem wlałam passatę i pomidory, zagotowałam.
- Teraz do garnka trafiła soczewica czerwona i zielona a także woda, łyżka soli, posiekana pietruszka i posiekana wraz z łodyżkami kolendra.
- Od momentu zagotowania gotowałam 20 – 30 minut.
- Czerwona soczewica powinna się rozpaść i zagęścić zupę a zielona ma być al’dente czyli „na ząb”.
- Na koniec dodałam ciecierzycę, gotowałam 5 minut i doprawiłam jeszcze do smaku sola, jeśli trzeba.
- Podałam z cząstkami cytryny którą skrapia się zupę i z daktylami do przegryzania.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło.
„Podróże małe i duże”
Pani zięba |