Dziś zupa która łączy moje ulubione grzyby i dynię w której kocham się ostatnio na zabój.
Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam nie tylko na Walentynki.
No to co namówiłam?
Grzybowa zupa dyniowa.
Składniki:
- 180 g dyni Hokkaido
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 słodki ziemniak – batat
- 2 ząbki czosnku
- 200 g opieniek – miałam mrożone
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 – 4 liście laurowe
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 średniej wielkości por
- 100 g grillowanego sera halloumi do podania
Przygotowanie zupy:
- Obrałam dynię ze skóry i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Obrałam resztę warzyw, marchew, pietruszkę i selera i również starłam na tarce o grubych oczkach.
- Batata obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Pora po dokładnym umyciu pokroiłam w plastry.
- Na dnie garnka rozgrzałam masło i podsmażyłam po kolei warzywa, dodałam grzyby i zalałam bulionem.
- Dodałam także wszystkie przyprawy.
- Gotowałam na średnim ogniu przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiłam do smaku solą i wymieszałam ze śmietanką, zagotowałam.
- Ser pokroiłam w plastry i grillowałam na rozgrzanej patelni.
- Podałam do zupy.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Opieńki |