default-logo

Grochówka

Grochówka To z pewnością najczęściej jedzona przez nas zupa w okresie jesienno – zimowym. Lubią ją i dorośli i dzieci. Prawdziwa, polska, gęsta i pożywna zupa. W tej wersji daleko jej jednak do ciężkich i tłustych zup, musicie koniecznie sami spróbować 🙂 Polecam na rozgrzewkę na początek zimy i nadchodzące chłodne dni! O walorach smakowych i zdrowotnych grochu można powiedzieć bardzo wiele, zawiera między innymi żelazo, wapń, fosfor, oraz witaminy. Ze względu na dużą ilość białka roślinnego w grochu, zupa ta jest bardzo dobrą opcją dla wegetarian. W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć mięso na samym początku i dalej postępować jak w przepisie. Dla złagodzenia ewentualnych dolegliwości trawiennych, do potraw z grochem (fasolą czy innymi roślinami strączkowymi), do zupy dodaje się majeranek. Nie zaszkodzi też cząber. 0

47 4.53

Grochówka

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Groch

Składniki

4 – 6 porcji
  • 2 litry wody
  • 300 g mięsa: np. żeberek bez kości, schabu, łopatki
  • 300 g wędzonki np. boczku
  • 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
  • 4 – 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Do garnka z zimną wodą włożyć mięso i wędzonkę, zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch.
  • Gotować pod przykryciem przez ok. 45 – 50 minut, aż mięso i groch będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do ugotowanego wywaru z mięsem i grochem dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości.
  • Gotować przez około 20 – 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (część może zacząć się rozpadać).
  • Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy.
  • Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek, zagotować.
  • Ugotowane mięso można wyjąć z zupy, począstkować i włożyć z powrotem do garnka. Posypać natką pietruszki.
  • Grochówka Grochówka
About the Author

Leave a Reply

*