default-logo

Grochówka na chorizo z soczewicą i pomidorami

Grochówka na chorizo z soczewicą i pomidorami Zimowy wieczór to dobry czas na gotowanie rozgrzewającej i gorącej zupy 🙂 Małą porcję możemy zjeść od razu na ciepłą kolację, resztę odgrzać następnego dnia na szybki obiad, gotowy od razu po przyjściu z pracy. Zupa grochowa z ziemniaczkami, pomidorami i soczewicą ugotowana na podsmażonej kiełbasce chorizo. Do jej przygotowania użyłam znanego Wam z grochówki grochu żółtego łuskanego oraz czerwonej soczewicy. Do tego warzywa na włoszczyznę oraz ziemniaki, podduszona cebulka i czosnek. Zupę można bardzo łatwo zamienić na wersję wegetariańską, wystarczy pominąć chorizo i dodać 1 łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę i czosnek, reszta jak w przepisie. Możemy użyć swojej ulubionej suszonej kiełbaski, ja daję pikantną paprykową chorizo. Jeśli chcemy aby zupa była łagodna, użyjmy łagodnego chorizo. Jeśli nie dostaniemy paprykowej chorizo użyjmy zwykłej a zupę doprawmy papryką słodką i ostrą (po pół łyżeczki). 0

22 4.73

Grochówka na chorizo z soczewicą i pomidorami

  • Zupy
  • Groch
  • Soczewica
chorizo

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, połówki
  • około 100 g suszonej kiełbaski chorizo (np. paprykowej, pikantnej)
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • około 2 litrów wody
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałeczek pora, gałązka natki pietruszki, łodyga selera naciowego (opcjonalnie, ale warto dodać)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 puszka obranych pomidorów, zmiksowanych
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

  • Groch opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Kiełbaskę chorizo pokroić na plasterki, włożyć do większego garnka i mieszając co chwilkę smażyć przez około 4-5 minuty aż się trochę wytopi i będzie zrumieniona. Kiełbaskę wyjąć na talerz a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek (około 3 minuty), pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek.
  • Dodać groch i wlać wodę, zagotować. Dodać oskrobaną marchewkę pokrojoną na plasterki, oskrobaną pietruszkę w całości, umyty por, gałązkę natki, przepołowionego selera naciowego. Dodać sól i po zagotowaniu przykryć garnek. Gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu (zupa ma lekko bulgotać). W połowie gotowania (po pół godzinie) wyłowić z zupy pora, natkę i selera naciowego a dodać zmiksowane pomidory.
  • W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w małą kosteczkę i zalać zimną wodą. Soczewicę dokładnie opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić.
  • Po godzinie gotowania zupy dodać odcedzone ziemniaki, soczewicę i w razie potrzeby dodać trochę więcej wody. Przykryć garnek i gotować przez około 30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec dodać kiełbaskę, świeżo zmielony pieprz i gotować jeszcze przez około 2 minuty, sprawdzić doprawienie. Można podawać z posiekaną natką i szczypiorkiem.

Wskazówki

  • W wersji wegetariańskiej pomijamy chorizo i dodajemy 1 łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę oraz czosnek, reszta jak w poniższym przepisie.
  • W wersji light dodajemy mniej chorizo, np. 50 g.
  • Jeśli chcemy aby zupa była łagodna, użyjmy łagodnego chorizo.
  • Grochówka z soczewicą i pomidorami
  • Grochówka z soczewicą i pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*