default-logo

Gazpacho

Gazpacho Gazpacho czyli hiszpański chłodnik z pomidorów. To wspaniały i orzeźwiający sposób na upały! Z dodatkiem soku z limonki i papryczki chili. W skład gazpacho oprócz pomidorów wchodzą jeszcze takie warzywa jak papryka, ogórek i cebula. Z innych dodatków są to oliwa, ocet winny i odrobina miękkiego białego pieczywa. Przygotowanie jest proste, najważniejsze natomiast, aby gazpacho było dobrze schłodzone podczas serwowania 🙂 W tym celu warzywa na chłodnik można trzymać w lodówce aby skrócić czas chłodzenia zupy po jej przygotowaniu. Gotowe gazpacho można podawać z warzywami pokrojonymi w kosteczkę, wymieszanymi z sokiem i skórką z limonki oraz kawałeczkami fety. 0

46 4.72

Gazpacho

  • Kuchnia hiszpańska
  • Chłodniki
  • Ogórek
  • Papryka
  • Pomidory
  • Na upały

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
  • 1/4 papryki
  • 2 plastry cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałeczek papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, odrzucić szypułki, można też choć niekoniecznie przetrzeć na sitku aby pozbyć się nasion.
  • Tak przygotowane pomidory włożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodać chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo.
  • Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili.
  • Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki aby przyspieszyć schładzanie). Podawać opcjonalnie z salsą (przepis poniżej) lub/i fetą.

Propozycja podania

  • salsa: pokrojone w kosteczkę warzywa użyte do przygotowania gazpacho + 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła
  • kilka kostek sera feta
  • Gazpacho Gazpacho
About the Author

Leave a Reply

*