default-logo

Gazpacho z melonem

Gazpacho z melonem Kolejny chłodnik pomidorowy, tym razem z dodatkiem papryki i melona. Do jego przygotowania użyłam żółtych pomidorów, ale mogą być oczywiście czerwone. Wykorzystałam też pysznego melona kantalupa i sake do przyprawienia (sprawdzi się także ocet winny). Bardzo dobry również bez schładzania, w temperaturze pokojowej. Do chłodnika możemy opcjonalnie przygotować dodatki – proponuję salsę z podsmażonych krewetek (np. na ostro), płatki migdałów czy konfiturę ze skórki arbuza. Bardzo polecam, jednogłośnie stwierdziliśmy, że to najlepsze „gazpacho” jakie przygotowałam. 0

8 3.88

Gazpacho z melonem

  • Kuchnia hiszpańska
  • Chłodniki
  • Papryka
  • Pomidory
  • Arbuz
  • Melon
  • Krewetki
  • Na upały
mąka migdałowa

Hiszpański chłodnik z pomidorów z melonem i papryką. Z dodatkiem migdałów, podawany z salsą krewetkową i konfiturą z arbuza.

Składniki

2 porcje
  • 500 g pomidorów (użyłam żółtych, ale można też czerwonych)
  • 1 podłużna papryka lub 1/3 zwykłej papryki
  • 1/2 melona np. kantalupa
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów + 2 łyżki zrumienionych płatków do dekoracji
  • 2 łyżki sake lub 1 łyżka octu winnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/3 bułeczki np. paryskiej
  • 4 – 5 łyżek oliwy extra vergine
  • sól – około 1/2 łyżeczki
Propozycja podania:
  • salsa krewetkowa (składniki poniżej)
  • płatki migdałów zrumienione na patelni
  • konfitura ze skórki arbuza
Salsa krewetkowa:
  • 1 łyżka masła
  • 8 krewetek Black Tiger, oczyszczonych i posiekanych
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie chili do smaku (posiekane, płatki lub w proszku)

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć twarde szypułki. Usunąć większość nasion, miąższ i sok włożyć do pojemnika blendera.
  • Paprykę pokroić i usunąć z niej gniazda nasienne. Dodać do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodać resztę składników: migdały, sake lub ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę i sól do smaku.
  • Wszystko długo miksować (przez około 1 minutę) na najwyższych obrotach blendera. Najlepiej podawać schłodzone, np. salsą krewetkową, zrumienionymi płatkami migdałów i konfiturą ze skórki arbuza.
  • Salsa krewetkowa: na małej patelni roztopić masło, dodać osuszone i pokrojone krewetki, tymianek lub natkę, sól i świeżo zmielony pieprze oraz chili do smaku. Smażyć mieszając przez około minutę.
  • Chłodnik z pomidorów
  • Chłodnik z pomidorów
About the Author

Leave a Reply

*