default-logo

Gazpacho z czereśniami

Gazpacho z czereśniami Pyszna wariacja hiszpańskiego chłodnika z pomidorów, tym razem z dodatkiem czereśni. Być może połączenie pomidorów i czereśni wydaje się dość oryginalne, ale naprawdę warto wypróbować! Sprawdziłam je już w przypadku sosu BBQ pomidorowo-czereśniowego do mięsa, teraz pora na zimne i chłodzące gazpacho. Do samego chłodnika nie dodaję już więcej składników, gdyż nie chcę aby zakłóciły ten delikatny posmak czereśniowy. Dojrzałe, letnie pomidory zapewnią soczysty i intensywny smak chłodnika. Do podania sprawdzi się twarożek kozi i odrobina balsamico. Chłodnik można przechowywać w lodówce przez 2 – 3 dni. W upały polecam też chłodnik pomidorowo-migdałowy oraz klasyczne hiszpańskie gazpacho z pomidorami, ogórkiem i papryką. U mnie od czasu do czasu doprawione kombinacją chili i tequili 😉 0

3 5

Gazpacho z czereśniami

Chłodnik pomidorowo-czereśniowy

  • Kuchnia hiszpańska
  • Chłodniki
  • Pomidory
  • Czereśnie
  • Przepisy fit
ser kozi

Wersja hiszpańskiego gazpacho z pomidorów wzbogacona o czereśnie.

Składniki

4 porcje:
  • 500 g pomidorów
  • 200 g czereśni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
Do podania:
  • twarożek kozi
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos balsamico: 4 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżka miodu
  • zmrożone czereśnie do dekoracji

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do pojemnika blendera.
  • Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki, dodać do pomidorów. Wlać oliwę extra vergine i doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładkie puree. Wstawić do lodówki i schłodzić.
  • Sos balsamico: do rondelka wlać ocet balsamiczny i miód, wymieszać i gotować przez około 3 – 4 minuty aż sos zgęstnieje.
  • Gazpacho podawać w małych miseczkach lub głębokich talerzach. Dodać twarożek kozi, świeżo zmielony pieprz i skropić sosem balsamico. Można udekorować zmrożonymi czereśniami.

Wskazówki

Chłodnik najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem i dobrze schłodzić w lodówce.

  • Chłodnik z pomidorów i czereśni
  • Chłodnik
About the Author

Leave a Reply

*