default-logo

Gazpacho

poniedziałek, 28 lipca 2014

Gazpacho

Za oknem upał czyli co? chłodnik hiszpański wjeżdża na stół.

Pamiętam pierwsze zetknięcie z gazpacho.

Moja córka wróciła z Hiszpanii po kilku miesiącach niebytu w domu i podczas upału zaproponowała właśnie zupę chłodnik hiszpański.

Było pyszne i teraz często ją robię a zwłaszcza podczas upałów, wspaniale gasi pragnienie.

Hiszpańska zupa – gazpacho.

Gazpacho


Gazpacho

Składniki:

  • 6 dużych dojrzałych pomidorów 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 duże ogórki zielone gruntowe 
  • 1 duża cebula 
  • garść natki pietruszki 
  • 1 kromka chleba razowego 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku 
  • groszek ptysiowy opcjonalnie

Gazpacho

Przygotowanie gazpacho:

  • Kromkę chleba namoczyłam w wodzie.
  • Pół papryki, pół ogórka i jednego pomidora pokroiłam w drobną kostkę aby potem były do dekoracji.
  • Pozostałe pomidory, paprykę i ogórka a także czosnek, cebulę pokroiłam w mniejsze kawałki i zmiksowałam.
  • Dodałam także odciśnięty chleb, natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz i zmiksowałam ponownie.
  • Na koniec dodałam ocet i ponownie wymieszałam.
  • Podawałam z kostkami lodu ale równie dobrze można przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce.
  • Na wierzchu miseczki posypałam zupę pokrojonymi w kostkę warzywami.
  • Można podać z groszkiem ptysiowym.

Gazpacho

Smacznego.

Przepis kuchni hiszpańskiej.

About the Author

Leave a Reply

*