default-logo

Francuska zupa Vichyssoise

niedziela, 16 grudnia 2012

Francuska zupa Vichyssoise

Vichyssoise, czyli zupa – krem, której głównym składnikiem są pory i ziemniaki.

Chłodnik wymyślony został w XX wieku przez Louisa Diata, francuskiego kucharza pracującego wówczas w jednym z nowojorskich hoteli.

Polecam – jest przepyszna.

Francuska zupa Vichyssoise.

Francuska zupa Vichyssoise

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 4 duże ziemniaki
  • biała część dużego pora
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Francuska zupa Vichyssoise

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, por w paski.
  • Rozgrzać masło w garnku, dodać ziemniaki i por.
  • Smażyć na wolnym ogniu kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować aż warzywa zmiękną.
  • Lekko ochłodzić i zmiksować.
  • Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • Podawać posypane natką.

Francuska zupa Vichyssoise

Smacznego.

Przepis kuchni francuskiej.

About the Author

Leave a Reply

*