default-logo

Duńska zupa z jabłek

niedziela, 19 listopada 2017

Duńska zupa z jabłek

Zupa jabłkowa na słodko? no właśnie nie koniecznie.

Dodatek wina i curry, masła, nadaje jej wytrawnego smaku.

Zupa pochodzi z duńskich stołów i smakuje wybornie.

Nie wiem z czym zajadają ją duńscy smakosze ale ja wybrałam makaron owsiany i to było znakomite posunięcie.

Zapraszam na pyszną zupę.

Duńska zupa z jabłek.

Duńska zupa z jabłek

Składniki: 2 porcje

  • 2 duże jabłka
  • 2 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 łyżeczki curry
  • sok z cytryny do smaku
  • 200 g bio makaronu owsianego

Duńska zupa z jabłek

Przygotowanie zupy:

  • Jabłka umyłam i obrałam ze skórki.
  • Skórki włożyłam do garnka, dodałam goździki i cynamon i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 15 – 20 minut.
  • Jabłka pokroiłam w kostkę i zalałam winem.
  • Wywar ze skórek odcedziłam i wlałam do jabłek.
  • Gotowałam jabłka na maleńkim ogniu 20 minut aż całkiem zmiękły.
  • Potem zmiksowałam jabłka na gładki krem z mąką kukurydzianą i curry.
  • Dodałam do garnka śmietankę, cukier, masło i sól i gotowałam chwilę aż zupa nabrała odpowiedniej konsystencji, doprawiłam sokiem z cytryny.
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al’dente, podałam z zupą.

Duńska zupa z jabłek

Smacznego.

Przepis kuchni duńskiej – źródło

„Podróże małe i duże”

Duńska zupa z jabłek
Podgrzybek brunatny

Jak za oknem szaro, buro i ponuro fajnie powspominać ciepłe wrześniowe dni i piękne okazy grzybów znalezione w tym roku.

About the Author

Leave a Reply

*