default-logo

Czysta zupa pomidorowa

niedziela, 6 października 2013

Czysta zupa pomidorowa

Lubicie taką pomidorówkę bez zaprawki?

Dla nas jest rewelacyjna i tak aromatyczna, pachnąca latem i ostatnimi jędrnymi pomidorami z pola.

Zapraszam do gotowania.

Czyta zupa pomidorowa.

Czysta zupa pomidorowa

Składniki:

  • 250 g makaronu krótkie nitki
  • 1000 g pomidorów dojrzałych
  • 1000 ml wody
  • 200 g skrzydełek kurczaka
  • 100 g pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 bulwy selera
  • kwaśna śmietana – 100 ml
  • sól morska
  • cukier – szczypta
  • pieprz czarny

Czysta zupa pomidorowa

Przygotowanie zupy:

  • Skrzydełka i pręgę umyłam i zalałam zimną wodą.
  • Zagotowałam i zebrałam szumowiny.
  • Gotowałam do miękkości bardzo powoli i pod koniec gotowania włożyłam do garnka obrane warzywa.
  • Posoliłam wywar.
  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Po ugotowaniu wyjęłam mięso i odłożyłam, ja lubię takie gotowane z zupy.
  • Pomidory rozgotowałam pod przykryciem i zmiksowałam wraz ze skórką i ugotowanymi pietruszką i selerem a także 1 marchewką.
  • Dołożyłam przecier do wywaru i zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Drugą marchewkę pokroiłam w plastry.
  • Zupę podałam z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany, z plastrami marchewki.

Czysta zupa pomidorowa

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*