default-logo

Chłodnik ze szpinaku

Chłodnik ze szpinaku Próbowaliście już chłodnika ze szpinaku? Przyznam się Wam, że to był mój pierwszy taki chłodnik, ale z pewnością jeszcze go kiedyś powtórzę. Banalnie proste przygotowanie i idealny sposób na chłodzący posiłek w gorące dni, gdy nie mamy ochoty ani na gotowanie ani na bardziej sycące dania. Do tego w sam raz na piątkowy obiad bez mięsa. Polecam spróbować z ugotowanym jajkiem i odsmażanymi młodymi ziemniakami z koperkiem. 0

17 4.41

Chłodnik ze szpinaku

  • Kuchnia polska
  • Chłodniki
  • Szpinak
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Na upały

Składniki

2 – 4 porcje
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki bulionu
  • 600 g kefiru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • do podania: ugotowane jajka, podsmażane ziemniaki

Przygotowanie

  • Szpinak opłukać, posiekać. W garnku zagotować bulion, dodać szpinak, wymieszać i gotować przez 1 minutę. Odstawić z ognia i ostudzić (np. wstawić w zimną wodę), najlepiej schłodzić.
  • Dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby schłodzić w lodówce. Podawać z jajkiem i ziemniakami. Przechowywać w lodówce.
  • Chłodnik ze szpinaku Chłodnik ze szpinaku
About the Author

Leave a Reply

*