default-logo

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim Pyszny aksamitny chłodnik, który robi się – do momentu przecedzenia – podobnie jak zupę botwinkową. Do odcedzonego z liści i buraczków wywaru dodaje się jogurt i chłodnik w zasadzie jest już gotowy. Można podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub nieco inaczej, z sałatką z truskawek i fety. 0

5 3.8

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

i salsą truskawkową z fetą

  • Chłodniki
  • Botwinka
  • Przepisy fit
jogurt

Składniki

4 porcje
  • 400 g botwinki wraz z buraczkami
  • 500 ml wody
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • zielone łodyżki: koperku, tymianku, natki pietruszki lub liście mieszane
  • 1 dymka, mała cebulka lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 800 g gęstego jogurtu greckiego
Opcjonalnie:
  • salsa z truskawek, koperku i sera feta + świeżo zmielony pieprz, cukier lub miód
  • lub ziemniaki z koperkiem

Przygotowanie

  • Botwinkę opłukać, odciąć cieniutkie korzonki przy buraczkach, resztę (liście wraz z buraczkami posiekać). Włożyć do garnka z wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać przekrojony ząbek czosnku, zielone łodyżki koperku, tymianku lub natki pietruszki, posiekaną dymkę, cebulkę lub szczypiorek, wlać oliwę i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 4 minuty na umiarkowanym ogniu aż buraczki będą miękkie. W międzyczasie 1 – 2 razy przemieszać. Na koniec dodać sok z cytryny.
  • Zupę przecedzić, wywar dokładnie schłodzić (liście i buraczki nie będą wykorzystane do chłodnika, choć można je dodać np. tylko część). Dodać jogurt grecki, wymieszać. Schłodzić w lodówce do czasu podania.
  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
About the Author

Leave a Reply

*