default-logo

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski Tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, na zsiadłym mleku, z dodatkiem ogórka, koperku i szczypiorku. Bardzo smaczny i przyjemnie chłodzący, przechowywany w lodówce długo zachowuje świeżość. Podawany z pysznymi młodymi ziemniakami z koperkiem oraz ugotowanym jajkiem. Wegetariańsko i zdrowo! Przy okazji przypominam o nieco innej wersji chłodnika litewskiego, z dodatkiem awokado i rzodkiewki. Zobaczcie też więcej przepisów na chłodniki. Lato to pełnia sezonu na pyszne, świeże warzywa, które nigdy nie smakują tak jak właśnie teraz. Zdrowa botwinka jest jednym z nich. Najlepiej nadaje się na zupę i chłodnik. Zapraszam po więcej przepisów z wykorzystaniem botwinki. 0

94 4.84

Chłodnik litewski

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Chłodniki
  • Botwinka
  • Wegetariańskie
  • Na upały

Składniki

4 porcje
  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
  • Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
  • Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
  • Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

Propozycja podania

4 jajka ugotowane na twardo / starte obrane ogórki / ugotowane młode ziemniaki

Tradycyjnie chłodnik litewski podawało się go z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub z pokrojoną pieczenią cielęcą.

  • Chłodnik litewski Chłodnik litewski
About the Author

Leave a Reply

*