Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to niezwykle aromatyczna zupa na bazie buraków z warzywami i ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni, ponieważ nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii.


Chłodnik litewski to zupa którą podajemy na zimno. Najlepiej zaraz po zrobieniu wstawić do lodówki, by była podawana mocno schłodzona. Przepis na chłodnik jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmie Ci do 30 minut, a składniki do tej zupy bez trudu znajdziemy w najbliższym sklepie.

Jeśli szukasz sprawdzonego i pysznego przepisu na chłodnik litewski sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!

CHŁODNIK LITEWSKI PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 400 g kefiru
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 4 rzodkiewki


Przygotowanie

  • Botwinkę myjemy i odcinamy buraczki. Liście i łodygi siekamy nożem i umieszczamy w osobnej misce.
  • Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  • Do garnka wlewamy 500 ml bulionu warzywnego. Wrzucamy pokrojone buraczki i ustawiamy wysoką moc palnika.
  • Gdy buraczki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  • Po tym czasie dorzucamy też posiekane łodyżki z liśćmi buraków i gotujemy całość jeszcze przez 5 minut.
  • Wywar pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Po przestudzeniu do wywaru dodajemy kefir, śmietanę, posiekany szczypiorek, koperek, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Mieszamy.
  • Na koniec doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ugotowanymi jajkami, pozostałym pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką.




przepis na chłodnik
chłodnik