default-logo

Chłodnik jagodowy z mascarpone

Chłodnik jagodowy z mascarpone W tak gorące dni jak dziś, omijamy piekarnik i chętniej sięgamy po lekkie i chłodzące dania z owoców. Chłodnik jagodowy wydaje się najlepszą propozycją! Musi być tylko dobrze schłodzony 🙂 Dzisiejszy jest do tego bardzo aromatyczny: anyż, cynamon, goździki, skórka pomarańczowa i wanilia… Aksamitnej konsystencji dodaje jej ser mascarpone, a makaron jest dobrym „wabikiem” dla dzieci :-). Po spróbowaniu chłodnika czegoś mi w nim jeszcze brakowało, sięgnęłam więc po ocet balsamiczny i to było to! Chłodnik udekorowałam już po rozlaniu do talerzy jogurtem naturalnym, fioletową bazylią oraz kilkoma świeżymi jagódkami. 0

9 3.78

Chłodnik jagodowy z mascarpone

z makaronem i grafitową bazylią

  • Chłodniki
  • Jagody

Składniki

4 porcje
  • 300 g jagód + garść do dekoracji
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 3/4 szklanki mleka
Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, szczypta tartej skórki pomarańczowej, 5 goździków
Dodatki:
  • garść „grafitowej” bazylii (odmiany Black), lub zwykłej zielonej
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • około 150 g ugotowanego makaronu

Przygotowanie

  • Jagody wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać 3 łyżki brązowego cukru oraz wszystkie przyprawy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzeć przez sito. Trzymając nadal sito na naczyniu z zupą, wlać 1 szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód.
  • Do powstałego musu jagodowego dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić (po ostudzeniu można wstawić na pół godziny do zamrażarki).
  • Zimną zupę wlać do talerzy, dodać po 1-2 łyżki jogurtu np. zrobić z niego wzorki, posypać ugotowanym makaronem, bazylią, jagodami.
  • Chłodnik jagodowy
  • Chłodnik jagodowy
About the Author

Leave a Reply

*