default-logo

Chłodnik jagodowy z malinami, imbirem i bazylią

Chłodnik jagodowy z malinami, imbirem i bazylią Dla chętnych również z dodatkiem kokosowego likieru. Chłodnik nalewamy do kieliszków lub szklaneczek i przed samym podaniem dodajemy jogurt i pokruszony lód. Bazylię możemy zastąpić miętą, a maliny wiśniami. Polecam szczególnie na upalne letnie wieczory 🙂 Jeśli nie dostaniecie (lub nie nazbieracie 🙂 jagód możecie spróbować zrobić chłodnik z samych tylko malin lub z dodatkiem arbuza, ewentualnie z innych sezonowych owoców: czarnych porzeczek, borówki amerykańskiej czy wiśni. 0

1 5

Chłodnik jagodowy z malinami, imbirem i bazylią

  • Chłodniki
  • Jagody
  • Maliny
  • Na upały

Składniki

4 porcje
  • 2 szklanki jagód
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka listków bazylii
  • 1 łyżka obranego i świeżo startego imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 pełne łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • opcjonalnie: likier kokosowy (użyłam Malibu) około 1/4 – 1/3 szklanki
Przed samym podaniem:
  • jogurt naturalny lub grecki
  • pokruszony lód lub kostki lodu
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  • Owoce na chłodnik można wcześniej schłodzić w lodówce.
  • Do pojemnika blendera wsypać opłukane i oczyszczone z szypułek oraz listków jagody, maliny, listki bazylii, imbir, sok z cytryny, miód oraz likier Malibu (opcjonalnie). Dokładnie zmiksować a następnie przetrzeć przez sito dla uzyskania gładkiej konsystencji musu.
  • Schłodzić w lodówce, przed samym podaniem rozlać do kieliszków lub szklaneczek, dodać po łyżce jogurtu i pokruszonego lodu, udekorować bazylią.
  • Chłodnik jagodowy
  • Chłodnik jagodowy
About the Author

Leave a Reply

*