default-logo

Chłodnik brzoskwiniowy

Latem taki chłodnik to idealny obiad dla małych i dużych, starszych i młodszych.

Ukoi pragnienie i zaspokoi głód za jednym razem.

Polecam pyszne, pachnące brzoskwinie przerobić na te pyszny chłodnik.

Letnia zupa z brzoskwiń.

Chłodnik brzoskwiniowy


Chłodnik brzoskwiniowy

Składniki:

  • 500 g dojrzałych brzoskwiń bez pestek
  • 3/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 – 3 szklanki wody
  • 1 cm pasty z wanilii
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • maliny do podania

Chłodnik brzoskwiniowy

Przygotowanie chłodnika:

  • Brzoskwinie przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i pokroiłam na plasterki.
  • Włożyłam owoce do garnka, zalałam 2 szklankami wody


Chłodnik brzoskwiniowy


  • i gotowałam aż brzoskwinie się całkiem rozpadły.
  • Teraz zmiksowałam je z mlekiem zagęszczonym niesłodzonym na gładkie mus.
  • Jeśli jest za gęsty wystarczy dodać wrzącej wody.
  • Zupę zagotowałam, zdjęłam z ognia, dodałam pastę z wanilii, sok z cytryny i miód, wymieszałam. Na koniec dodałam żółtko i jeszcze raz wymieszałam.
  • Włożyłam do lodówki do schłodzenia.
  • Podałam z malinami.


Chłodnik brzoskwiniowy

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chłodnik brzoskwiniowy
Jezioro Prespańskie – Macedonia Północna
About the Author

Leave a Reply

*