default-logo

Chłodnik brzoskwiniowy z awokado

Chłodnik brzoskwiniowy z awokado Dwie lekkie i trochę nietypowe propozycje na lato. Chłodnik ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym Cointreau. Ze świeżą miętą i tymiankiem. Podawany z pokrojonym w kosteczkę i skropionym cytryną awokado. Drugi pomysł to naleśniki z serem białym i awokado podawane ze śmietaną Szczególnie polecam Wam przepis na samo ciasto naleśnikowe, możecie z niego skorzystać przy okazji innego słonego nadzienia. 0

3 5

Chłodnik brzoskwiniowy z awokado

  • Kuchnia włoska
  • Chłodniki
  • Awokado
  • Brzoskwinie
  • Na upały
mięta

Składniki

2 porcje:
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty (+ do dekoracji)
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku (+ do dekoracji)
  • 30 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (wody pomarańczowej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, aby zmiękczyć skórkę. Pokroić w kostkę i zmiksować razem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i połową soku z cytryny. Wymieszać z ziołami, likierem i wodą pomarańczową. Dokładnie schłodzić.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wybrać miąższ ze skórek. Miąższ pokroić w kosteczkę i wymieszać z drugą połową soku z cytryny.
  • Chłodnik wlać do szklanek bądź płaskich talerzy na zupę (w nich lepiej widać strukturę chłodnika), dodać kosteczki awokado, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować miętą oraz tymiankiem.

Wskazówki

Zamiast likieru można dodać syrop klonowy lub miód.

  • Chłodnik brzoskwiniowy z awokado Chłodnik brzoskwiniowy
About the Author

Leave a Reply

*