default-logo

Chińska zupa z agrestem

Dobra zupa w lutym jest skarbem.

Dziś przedstawiam zupę która znalazłam w sieci i od razu chciałam ją zrobić, udało się.

Użyłam tutaj agrestu mrożonego ale w sezonie agrest świeży byłby najlepszy.

Zupę dołączam do wydarzenia na FB „Rozgrzej się w lutym miseczką zupy” [ klik ]

Chińska zupa z agrestem

Chińska zupa z agrestem

Składniki:  4 porcje 

  • 2 szklanki ryżu białego
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki białego agrestu
  • szczypta chili
  • ewentualnie cukier do smaku

Chińska zupa z agrestem

Przygotowanie zupy:

  • Najpierw przepłukałam ryż na sicie zimną wodą.
  • W garnku zagotowałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam go 20-25 minut.
  • Agrest włożyłam do garnka, wlałam kilka łyżek wody, przykryłam garnek i gotowałam kilka minut aż się lekko rozgotował.
  • Jak ryż się ugotował przełożyłam do niego agrest i wymieszałam.
  • Można zupę posłodzić, natomiast ja dodałam szczyptę chili dla rozgrzania brzucha.

Chińska zupa z agrestem

Smacznego.

Przepis znalazłam tutaj [ klik ]

„Podróże małe i duże”

Chińska zupa z agrestem
Ważka
About the Author

Leave a Reply

*