Dobra zupa w lutym jest skarbem.
Dziś przedstawiam zupę która znalazłam w sieci i od razu chciałam ją zrobić, udało się.
Użyłam tutaj agrestu mrożonego ale w sezonie agrest świeży byłby najlepszy.
Zupę dołączam do wydarzenia na FB „Rozgrzej się w lutym miseczką zupy” [ klik ]
Składniki: 4 porcje
- 2 szklanki ryżu białego
- 5 szklanek wody
- 2 szklanki białego agrestu
- szczypta chili
- ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie zupy:
- Najpierw przepłukałam ryż na sicie zimną wodą.
- W garnku zagotowałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam go 20-25 minut.
- Agrest włożyłam do garnka, wlałam kilka łyżek wody, przykryłam garnek i gotowałam kilka minut aż się lekko rozgotował.
- Jak ryż się ugotował przełożyłam do niego agrest i wymieszałam.
- Można zupę posłodzić, natomiast ja dodałam szczyptę chili dla rozgrzania brzucha.
Smacznego.
Przepis znalazłam tutaj [ klik ]
„Podróże małe i duże”
Ważka |