default-logo

Caldo verde

Caldo verde Moja wersja portugalskiej „zielonej zupy”. Caldo verde z jarmużem, ziemniakami, porami oraz pikantną kiełbaską chorizo, która jest tutaj kluczowa i naprawdę warto się o nią postarać. W mojej wersji caldo verde smakuje trochę jak kapuśniak z młodej kapusty, bo do zupy dodałam także pomidorów i koperku 🙂 Pamiętajcie, że taką zupę można zamknąć na gorąco w słoiki i trzymać w lodówce przez kilka dni. To świetny, zdrowy i błyskawiczny posiłek, który wystarczy tylko podgrzać przed jedzeniem. Przy okazji innych przepisów wykorzystujących jarmuż pisałam o zaletach zdrowotnych tego warzywa — ma dużo wapnia, żelaza, witaminy K, A i C oraz przeciwutleniaczy. 0

26 4.77

Caldo verde

Zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

  • Szybki obiad
  • Kuchnie świata
  • Zupy
  • Jarmuż
  • Ziemniaki
chorizo

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 por
  • 300 g ziemniaków
  • 2,5 litra bulionu lub rosołu
  • 100 g jarmużu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  • W garnku, na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części). Dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i podgrzewać przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. Gotować przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Dodać umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić) i gotować przez około 10 minut, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni podsmażyć pokrojone w kosteczkę chorizo (kiełbaski nie trzeba zwykle obierać ze skórki), smażyć przez około 2-3 minuty aż troszkę się wytopi.
  • Chorizo wraz z tłuszczem z patelni dodać do zupy i podgrzewać razem przez około minutę. Dodać koperek i wymieszać.
  • Caldo verde
About the Author

Leave a Reply

*