default-logo

Bulion wołowy

Bulion wołowy Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy. Buliony do zup kuchni orientalnych, np. wołowy bulion orientalny oraz bulion tajski. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru – dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. 0

5 5

Bulion wołowy

Jako baza pod tradycyjną polską zupę np. kapuśniak lub inne zupy np. cebulową.

  • Kuchnia polska
  • Buliony
  • Wołowina

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego z kością np. szponder, mostek, łata, przednia goleń, ogon wołowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mały por, kawałek selera, 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • opcjonalnie: 3 kawałeczki suszonych grzybków

Przygotowanie

  • Do garnka włożyć pokrojone na 2 – 3 części mięso, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu mięsa, ok. 2,5 litra). Zagotować, zszumować, zmniejszyć ogień, dodać sól i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
  • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, czosnek, natkę, liście laurowe, ziele, pieprz oraz grzybki jeśli używamy. Gotować przez ok. 30 minut. W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Wskazówki

Mięso i warzywa (grzybki również) z bulionu można wykorzystać do sporządzenia pasztecików lub uszek do barszczu. Wystarczy zmielić mięso razem z warzywami i podsmażoną cebulką, doprawić solą, pieprzem. Warto też dodać podsmażone i zmielone pieczarki.

  • Bulion wołowy
About the Author

Leave a Reply

*