default-logo

Bulion wieprzowy (mięsno – jarzynowy)

Bulion wieprzowy (mięsno - jarzynowy) Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy. Buliony do zup kuchni orientalnych, np. wołowy bulion orientalny oraz bulion tajski. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru – dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. 0

8 2.63

Bulion wieprzowy (mięsno – jarzynowy)

Jako baza pod tradycyjną polską zupę np. grochówkę, kapuśniak, fasolówkę, ogórkową..

  • Kuchnia polska
  • Buliony
  • Wieprzowina

Składniki

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych lub kości wieprzowych
  • 2 i 1/2 litra wody
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pora, 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • opcjonalnie: 3 kawałeczki suszonych grzybków

Przygotowanie

  • Do garnka włożyć pokrojone na kilka kawałków mięso, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, zszumować (zebrać pianę z powierzchni)
  • Dodać sól i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
  • Dodać włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę i selera, kawałek opłukanego pora, czosnek w całości i natkę. Całą nieobraną cebulę położyć na palniku i opalić (nie jest to konieczne), dodać do zupy.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz suszone grzybki jeśli używamy. Gotować przez ok. 30 – 45 minut aż warzywa będą miękkie.

Wskazówki

Mięso z bulionu można wykorzystać do sporządzenia pasztecików, krokietów lub pierogów z mięsem.

Wystarczy zmielić mięso razem z kawałkiem marchewki i pietruszki z wywaru, dodać zeszkloną cebulę, doprawić solą, pieprzem i dodać odrobinę bułki tartej w razie potrzeby. Można też dodać ugotowane suszone grzybki z wywaru lub wzbogacić farsz o podduszone pieczarki.

  • Bulion wieprzowy (mięsno - jarzynowy)
About the Author

Leave a Reply

*