default-logo

Bulion wegański

Bulion wegański Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy. Buliony do zup kuchni orientalnych, np. wołowy bulion orientalny oraz bulion tajski. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru – dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. 0

10 3.4

Bulion wegański

  • Buliony
  • Wegańskie

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałeczku korzenia selera, pora i liścia kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 2/3 łyżeczki soli morskiej + świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Marchewkę, pietruszkę i selera umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Dodać kawałek pora i kapusty. Wlać wodę i zagotować.
  • W międzyczasie dodawać resztę składników: umytą i nieobraną cebulę, czosnek w całości i łodygę selera naciowego.
  • Dodać ziele angielkie, listek i gałązki natki pietruszki. Następnie wlać oliwę, sos sojowy i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez ok. 40 minut do miękkości warzyw. Po ugotowaniu można odstawić na 15 minut jeśli mamy czas lub od razu przecedzić.
  • Bulion wegański
About the Author

Leave a Reply

*