default-logo

Bulion warzywny

Bulion warzywny Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy. Buliony do zup kuchni orientalnych, np. wołowy bulion orientalny oraz bulion tajski. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru – dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. 0

90 4.68

Bulion warzywny

Domowy wywar z jarzyn, bulion jarzynowy

  • Buliony
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Składniki

  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1/2 pora, liść kapusty
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego (klasyczny, nie może być ciemny) lub 2 małe kawałki suszonych borowików
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie

  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora i liść kapusty. Wlać wodę i zagotować.
  • Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień.
  • Cebulę nieobraną położyć na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 – 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.
  • Dodać suszone grzybki lub sos sojowy, gałązki natki pietruszki i oliwę. Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie – pozostawić uchyloną.
  • Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej gotować dłużej, 1 i 1/2 godziny). Po ugotowaniu zostawić bulion na 10 – 15 minut a następnie odcedzić.
  • Od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub zagotować i zamknąć w słoiki. Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni.
  • Bulion jarzynowy
About the Author

Leave a Reply

*