default-logo

Bulion błyskawiczny

Bulion błyskawiczny Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy. Buliony do zup kuchni orientalnych, np. wołowy bulion orientalny oraz bulion tajski. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru – dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. 0

26 4.31

Bulion błyskawiczny

  • Buliony

Bulion awaryjny, szybki, bez gotowania warzyw i mięsa. Dla osób, które nie chcą używać lub nie mają kostek rosołowych. Możemy użyć wszystkich składników lub tylko niektórych, tych, które akurat mamy. Możemy dorzucić pokrojoną marchewkę lub inne warzywa i gotować nieco dłużej.

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki ziół które akurat mamy np. bazylii, tymianku
  • szczypta suszonych ziół (oregano, tymianek)
  • szczypta czerwonej papryki w proszku

Przygotowanie

Wszystko wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut. Przecedzamy.

  • Bulion błyskawiczny
About the Author

Leave a Reply

*