default-logo

Botwinka

Botwinka Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. Mniam mniam… 0

40 4.78

Botwinka

Prosta i pyszna zupa z botwiny

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Botwinka

Składniki

4 porcje
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego)
  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
  • Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
  • Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
  • Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Propozycja podania

młode ziemniaki z koperkiem / chleb / szczypiorek / posiekany koperek / jajko ugotowane na twardo / ser biały

Wskazówki

Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z botwinką.

  • Botwinka
About the Author

Leave a Reply

*