Wszystkie inne dania, chleby nawet ciasta i bezy ale zupy nie.
Przemka zabawa z warzywami skończyła się pyszną zupą czyli botwinką zabielaną, przepyszną.
Zjadłam dwa talerze tak mi smakowała.
Zapraszam na premierową zupę Przemka, polecam gorąco.
Botwinka zabielana.
Składniki: 6 porcji
- 1 pęczek botwinki
- 6 młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- kilka gałązek kocanki
- 1/2 pora
- 1500 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie zupy:
- Botwinka została umyta i osuszona a potem pokrojona na kawałki około 3 centymetrowe.
- Ziemniaki wraz ze skórką zostały wyszorowane i pokrojone w kostkę.
- Wraz z botwinką wylądowały w garnku.
- Marchewka została obrana i pokrojona w pół plasterki.
- Por został pokrojony w plasterki.
- Wszystkie warzywa w garnku zalane zostały bulionem drobiowym i gotowane przez około 15 minut.
- Do garnka włożone zostały także gałązki kocanki.
- Teraz w śmietance rozrobiono mąkę i wlano do garnka.
- Zupa została zagotowana i dosmaczona pieprzem cytrynowym i solą.
Smacznego.
Przepis Przemek.
„Podróże małe i duże”
Wiosenne kwiecie |