default-logo

Botwinka z soczewicą

Botwinka w ten sposób podana jest bardzo treściwym daniem i do tego pysznym.

Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie zauroczyła i będzie stałym gościem na moim stole.

Polecam i Wam gorąco.

Botwinka z soczewicą.

Botwinka z soczewicą

Botwinka z soczewicą

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 2 młode buraczki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mały por
  • 1 mały seler z nacią
  • 1 młoda pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska do smaku
  • 1500 ml litra wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze – 425 ml
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kremu balsamicznego ciemnego
  • 2 łyżki śmietanki 36 %

Botwinka z soczewicą

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa umyłam i rozdrobniłam.
  • Buraczki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, ziemniaki po obraniu pokroiłam w grubą kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plasterki.
  • Selera wraz z nacią pokroiłam w paseczki tak samo jak i botwinę i pora.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażałam po kolei warzywa zaczynając od marchewki, selera i pietruszki, potem buraki i botwina, por.
  • Smażyłam warzywa jakieś 5 minut, po czym zalałam je wodą, dodałam listki laurowe, ziele, posoliłam i gotowałam 20 minut.
  • Na koniec dodałam sok z cytryny, krem balsamiczny, sos sojowy i śmietankę, zagotowałam i dodałam soczewicę.
  • Jeszcze raz zagotowałam i doprawiłam do smaku solą.

Botwinka z soczewicą

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Botwinka z soczewicą
Wrzosowisko
About the Author

Leave a Reply

*