default-logo

Botwina z kaszą jaglaną

poniedziałek, 21 lipca 2014

Botwina z kaszą jaglaną

Pyszna zupa dla każdego, polecam serdecznie teraz gdy buraczki jeszcze młode a liście pyszne niespalone słońcem.

Zupa dzięki kaszy jaglanej nabiera zdrowia i aromatu.

Polecam gorąco.

Botwinka z kaszą jaglaną.

Botwina z kaszą jaglaną

Botwina z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru

Botwina z kaszą jaglaną

Przygotowanie zupy:

  • Botwinę umyłam i pokroiłam.
  • Marchew obrałam i pokroiłam w plastry razem z porem i selerem naciowym.
  • Pietruszkę i selera po obraniu pokroiłam w paseczki.
  • Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam.
  • Kaszę jaglana sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam po czym wsypałam do zupy cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki, czasami kasza jaglana takie niespodzianki robi.
  • Gotowałam zupę około 15 minut aż kasza i warzywa zmiękły.
  • Potem doprawiałam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny aby zupa miała piękny kolor.

Botwina z kaszą jaglaną

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*