Pyszna zupa dla każdego, polecam serdecznie teraz gdy buraczki jeszcze młode a liście pyszne niespalone słońcem.
Zupa dzięki kaszy jaglanej nabiera zdrowia i aromatu.
Polecam gorąco.
Botwinka z kaszą jaglaną.
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- kawałek białej części pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1500 ml bulionu drobiowego
- sok z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
Przygotowanie zupy:
- Botwinę umyłam i pokroiłam.
- Marchew obrałam i pokroiłam w plastry razem z porem i selerem naciowym.
- Pietruszkę i selera po obraniu pokroiłam w paseczki.
- Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam.
- Kaszę jaglana sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam po czym wsypałam do zupy cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki, czasami kasza jaglana takie niespodzianki robi.
- Gotowałam zupę około 15 minut aż kasza i warzywa zmiękły.
- Potem doprawiałam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny aby zupa miała piękny kolor.
Smacznego.
Przepis własny.