default-logo

Biały barszczyk z grzybami leśnymi

A co tak mi się zachciało takiego barszczyku to sobie ugotowałam.

Też tak macie że jak coś za wami chodzi to nie ma zmiłuj tylko trzeba gotować?

No to za mną łaził ten barszczyk i wyłaził.

Użyłam tutaj grzybów leśnych, miałam mrożone ale jeśli w sezonie będą świeże barszczyk też będzie smakowity.

Tak mi trochę zapachniało świętami, ha ha.

Na zdjęciach wyglądu to on nie ma, za to smak jest obłędny, wyszedł tutaj ciemny bo ja mam zakwas na mące pszennej graham grubomielonej a kolor jej jest dość ciemny.

Zapraszam do spróbowania.

Biały barszczyk z grzybami leśnymi.

Biały barszczyk z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 4 białe surowe kiełbaski
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 200 g grzybów leśnych – opieńki, podgrzybki, koźlarze
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki domowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zakwasu pszennego płynnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka majeranku
  • 1500 ml wody

Biały barszczyk z grzybami leśnymi

Przygotowanie zupy:

  • Białe kiełbaski włożyłam do garnka, zalałam wodą, doprowadziłam do wrzenia, parzyłam 10 minut.
  • Wyjęłam kiełbasy z wody i pokroiłam każdą na trzy kawałki.
  • Do garnka wsypałam jarzynkę, dodałam pokrojone w plastry kiełbaski śląskie, liście laurowe, ziele angielskie i oczyszczone albo rozmrożone grzyby.
  • Gotowałam zupę jakieś 15 minut.
  • Po tym czasie do garnka wlałam zakwas, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, włożyłam pokrojone kiełbaski białe i ponownie zagotowałam.
  • Na koniec posypałam majerankiem roztartym w dłoniach.
  • Zajadamy od razu, gorący barszczyk jest najlepszy, znakomicie rozgrzewa.

Biały barszczyk z grzybami leśnymi

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Biały barszczyk z grzybami leśnymi
W październikowym lesie – Janowice
About the Author

Leave a Reply

*