Biały barszcz
Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam!
Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny z kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania.
Smacznego 😉
Składniki:
- 400 g żeberek
- 4 pałki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana
- połowa selera
- ćwiartka kapusty
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz, lubczyk suszony
- woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan
- zakwas, butelka, u mnie 500 ml barszczu białego z butelki
- opcjonalnie: śmietana 18%
Przygotowanie:
Mięso myję, układam w garnku razem z obraną i przygotowaną włoszczyzną, zalewam zimną wodą, dodaję liście i ziele, zagotowuję. Zbieram szumowiny, przykręcam gaz, gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Dodaję zakwas, mieszam, doprawiam. Gdy chcę dodaję 2 łyżki śmietany.