default-logo

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

piątek, 17 października 2014

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

Pyszny obiad w szybkim czasie ? oczywiście że tak.

Jeśli nie mam barszczu od pani z ryneczku takiego do zaprawiania wtedy pomocny staje się zakwas żytni.

Jak zrobić zakwas aby był w pogotowiu znajdziecie tutaj [ klik ]

Rozcieńczam go i wlewam do zupy, szybko i smacznie.

Zapraszam na zdrowy obiad.

Biały barszcz z kiełbasą.

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

Składniki:

  • 2 – 3 białe kiełbaski
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • młynek ostry Kamis – przyprawa
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki wody do zakwasu
  • ok. 1500 ml wody

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

Przygotowanie zupy:

  • Białe kiełbaski włożyłam do garnka z zimną wodą i parzyłam je ok. 15 minut, po czym wyjęłam je i pokroiłam w skośne plasterki.
  • Do wody po parzeniu kiełbasy dodałam ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, obraną ale w całości cebulę oraz sol i pieprz.
  • Zagotowałam i gotowałam jeszcze aż zmiękły marchewki.
  • Potem pokroiłam je na plasterki.
  • Do wywaru zaś włożyłam plastry kiełbasy oraz rozrobiony z wodą zakwas żytni.
  • Zakwasu należy dodać tyle aby barszcz miał odpowiednią gęstość i kwaśność.
  • Jeszcze raz zagotowałam barszcz i dodałam majeranek rozcierając go w dłoniach aby zapach był jeszcze bardziej intensywny.
  • Doprawiłam także ostrą przyprawą z młynka Kamis.

Biały barszcz z kielbasą na zakwasie żytnim

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*