Przypominam o KONKURSIE – został tydzień do końca – zapraszam wszystkich.
A teraz druga z zup którą dziś wam proponuję.
Barszczyk czerwony zabielany.
Przy wykonaniu tej zupy testowałam buraczki suszone Marsyla.
Składniki:
- 4 buraki czerwone
- 2 łyżki buraczków suszonych Marsyl
- 2 marchewki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 kostki rosołowe drobiowe bez konserwantów
- sok z cytryny
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól morska
Dodatkowo:
- ziemniaki 4 średnie
- laska cienkiej kiełbasy
- cebula
Przygotowanie zupy:
- Buraczki obrać i pokroić w plastry, tak samo z marchewką.
- Zalać wodą, włożyć kostki rosołowe oraz buraczki suszone – doskonale wzmocniły smak i aromat barszczu.
- Gotować na małym ogniu do miękkości buraczków.
- Po ugotowaniu dodać sok z cytryny.
- Mąkę rozprowadzić w śmietanie i zaprawić zupę.
- Zagotować i doprawić do smaku solą i cukrem.
- Barszcz ma wyraźnie słodki smak.
- Do barszczu podałam ziemniaki z zasmażoną kiełbasą i cebulą.
Smacznego.
Przepis własny.