default-logo

Barszczyk czerwony zabielany

Przypominam o KONKURSIE – został tydzień do końca – zapraszam wszystkich.

A teraz druga z zup którą dziś wam proponuję.

Barszczyk czerwony zabielany.

Barszczyk czerwony zabielany

Przy wykonaniu tej zupy testowałam buraczki suszone Marsyla.

Barszczyk czerwony zabielany

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 łyżki buraczków suszonych Marsyl
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 kostki rosołowe drobiowe bez konserwantów
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól morska

Dodatkowo:

  • ziemniaki 4 średnie
  • laska cienkiej kiełbasy
  • cebula

Barszczyk czerwony zabielany

Przygotowanie zupy:

  • Buraczki obrać i pokroić w plastry, tak samo z marchewką.
  • Zalać wodą, włożyć kostki rosołowe oraz buraczki suszone – doskonale wzmocniły smak i aromat barszczu.
  • Gotować na małym ogniu do miękkości buraczków.

Barszczyk czerwony zabielany

  • Po ugotowaniu dodać sok z cytryny.
  • Mąkę rozprowadzić w śmietanie i zaprawić zupę.
  • Zagotować i doprawić do smaku solą i cukrem.
  • Barszcz ma wyraźnie słodki smak.

Barszczyk czerwony zabielany

  • Do barszczu podałam ziemniaki z zasmażoną kiełbasą i cebulą.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*