Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince.
Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek można użyć grzybów suszonych.
Idealnie nada się do pierogu z kaszanką [ klik ]
Polecam serdecznie.
Barszczyk czerwony z opieńkami.
Składniki:
- 4 duże buraki
- 2500 ml wody
- sól morska
- 5 – ziarenek ziela angielskiego
- 6 – 7 ziarenek pieprzu czarnego
- 4 – liści laurowych świeżych
- duża marchew
- 7 – dużych opieniek – mogą być mrożone
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- 1 szklanka kwasu buraczanego [ klik ]
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
Przygotowanie barszczyku:
- Buraczki obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.
- Marchewkę po obraniu pokroiłam w plastry.
- Warzywa umieściłam w garnku, dodałam ziele, pieprz, całe ząbki czosnku, liście laurowe, dodałam 1 łyżeczkę soli i gotowałam aż buraki i marchew były miękkie.
- Kapelusze opieniek pokroiłam w paski i obsmażyłam na smalcu z gęsi, włożyłam do zupy i gotowałam jeszcze przez 10 minut.
- Teraz do zupy wlałam kwas buraczany oraz sok z cytryny, doprawiłam solą i cukrem do smaku.
- Na koniec dodałam suszony majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
- Podałam z pierogiem z kaszanką.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Wydmy – Jastrzębia Góra |