default-logo

Barszczyk czerwony z opieńkami

niedziela, 10 stycznia 2016

Barszczyk czerwony z opieńkami

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince.

Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek można użyć grzybów suszonych.

Idealnie nada się do pierogu z kaszanką [ klik ]

Polecam serdecznie.

Barszczyk czerwony z opieńkami.

Barszczyk czerwony z opieńkami


Barszczyk czerwony z opieńkami

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2500 ml wody
  • sól morska
  • 5 – ziarenek ziela angielskiego
  • 6 – 7 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 – liści laurowych świeżych
  • duża marchew
  • 7 – dużych opieniek – mogą być mrożone
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 szklanka kwasu buraczanego [ klik ]
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • cukier do smaku


Barszczyk czerwony z opieńkami


Barszczyk czerwony z opieńkami

Przygotowanie barszczyku:

  • Buraczki obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.
  • Marchewkę po obraniu pokroiłam w plastry.
  • Warzywa umieściłam w garnku, dodałam ziele, pieprz, całe ząbki czosnku, liście laurowe, dodałam 1 łyżeczkę soli i gotowałam aż buraki i marchew były miękkie.
  • Kapelusze opieniek pokroiłam w paski i obsmażyłam na smalcu z gęsi, włożyłam do zupy i gotowałam jeszcze przez 10 minut.
  • Teraz do zupy wlałam kwas buraczany oraz sok z cytryny, doprawiłam solą i cukrem do smaku.
  • Na koniec dodałam suszony majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
  • Podałam z pierogiem z kaszanką.

Barszczyk czerwony z opieńkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Barszczyk czerwony z opieńkami
Wydmy – Jastrzębia Góra
About the Author

Leave a Reply

*