default-logo

Barszczyk czerwony z chrzanem

poniedziałek, 19 maja 2014

Barszczyk czerwony z chrzanem

Po krótkiej przerwie miło mi się ponownie z Wami spotkać.

Wróciłam, wypoczęłam i jestem pełna sił i energii na dalsze 2,5 miesiąca bo wtedy to pojadę na wakacje.

O moim odpoczynku nie będę się rozpisywać bo w maju co roku wypoczywam tutaj [ klik], poczytajcie bo warto.

Tam mnie naprawiają i masują, wracam do formy.

Chce Wam serdecznie podziękować za co? za to że jesteście bo okazało się że jak odpaliłam stronę bloga to na wyświetlaczu wyskoczyła liczba ponad dwa miliony wyświetleń bloga co mnie bardzo cieszy i napędza do wymyślania jeszcze ciekawszych potraw.

Dziękuję.

Teraz przejdźmy do jedzonka czyli barszczyk czerwony.

Teraz oczywiście polecam również botwinkę a dla tych co jej nie koniecznie lubią mam ten barszczyk.

Równie pyszny i aromatyczny.

Barszczyk czerwony.  

Barszczyk czerwony z chrzanem

Barszczyk czerwony z chrzanem

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 3 gałązki oregano
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1200 ml wody
  • 10 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 – 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • 3 – 4 łyżki śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • cukier do smaku

Barszczyk czerwony z chrzanem

Przygotowanie zupy:

  • Buraki wyszorowałam i zawinęłam każdego w folię aluminiową.
  • Ułożyłam je na blaszce i piekłam ok. 30 minut w 220 C.
  • Potem jak się już upiekły pokroiłam je w dużą kostkę.
  • W garnku rozpuściłam masło i uprażyłam na nim ziarna kolendry, potem włożyłam pokrojone buraczki i chwilę je smażyłam.
  • Zalałam następnie wszystko wodą, dodałam gałązki oregano, ziarnka pieprzu, liście laurowe i połowę korzenia chrzanu w całości.
  • Gotowałam jakieś 10 minut.
  • Następnie w śmietance rozrobiłam mąkę i zaprawiłam barszczyk, zagotowałam i teraz już tylko doprawiłam solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Na koniec dodałam startą resztę chrzanu i wsypałam posiekane liście kolendry.
  • Podałam z pierożkami.

Barszczyk czerwony z chrzanem

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*